Millions of people are using cellphones today. In many places, it is actually considered unusual not to use one. In many countries, cellphones are very popular with young people. They find that the phones are more than a means of communication - having a mobile phone shows that they are cool and connected.
The explosion in mobile phone use around the world has made some health professionals worried. Some doctors are concerned that in the future many people may suffer health problems from the use of mobile phones. In England, there has been a serious debate about this issue. Mobile phone companies are worried about the negative publicity of such ideas. They say that there is no proof that mobile phones are bad for your health.
On the other hand, medical studies have shown changes in the brain cells of some people who use mobile phones. Signs of change in the tissues of the brain and head can be detected with modern scanning equipment. In one case, a traveling salesman had to retire at young age because of serious memory loss. He couldn't remember even simple tasks. He would often forget the name of his own son. This man used to talk on his mobile phone for about six hours a day, every day of his working week, for a couple of years. His family doctor blamed his mobile phone use, but his employer's doctor didn't agree.
What is it that makes mobile phones potentially harmful? The answer is radiation. High-tech machines can detect very small amounts of radiation from mobile phones. Mobile phone companies agree that there is some radiation, but they say the amount is too small to worry about.
As the discussion about their safety continues, it appears that it's best to use mobile phones less often. Use your regular phone if you want to talk for a long time. Use your mobile phone only when you really need it. Mobile phones can be very useful and convenient, especially in emergencies. In the future, mobile phones may have a warning label that says they are bad for your health. So for now, it's wise not to use your mobile phone too often.
What does the word “They” in paragraph 2 refer to?
Millions of people are using cellphones today. In many places, it is actually considered unusual not to use one. In many countries, cellphones are very popular with young people. They find that the phones are more than a means of communication - having a mobile phone shows that they are cool and connected.
The explosion in mobile phone use around the world has made some health professionals worried. Some doctors are concerned that in the future many people may suffer health problems from the use of mobile phones. In England, there has been a serious debate about this issue. Mobile phone companies are worried about the negative publicity of such ideas. They say that there is no proof that mobile phones are bad for your health.
On the other hand, medical studies have shown changes in the brain cells of some people who use mobile phones. Signs of change in the tissues of the brain and head can be detected with modern scanning equipment. In one case, a traveling salesman had to retire at young age because of serious memory loss. He couldn't remember even simple tasks. He would often forget the name of his own son. This man used to talk on his mobile phone for about six hours a day, every day of his working week, for a couple of years. His family doctor blamed his mobile phone use, but his employer's doctor didn't agree.
What is it that makes mobile phones potentially harmful? The answer is radiation. High-tech machines can detect very small amounts of radiation from mobile phones. Mobile phone companies agree that there is some radiation, but they say the amount is too small to worry about.
As the discussion about their safety continues, it appears that it's best to use mobile phones less often. Use your regular phone if you want to talk for a long time. Use your mobile phone only when you really need it. Mobile phones can be very useful and convenient, especially in emergencies. In the future, mobile phones may have a warning label that says they are bad for your health. So for now, it's wise not to use your mobile phone too often.
What does the word “They” in paragraph 2 refer to?
Quảng cáo
Trả lời:
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
Thông tin: Mobile phone companies are worried about the negative publicity of such ideas. They say that there is no proof that mobile phones are bad for your health.
Lời giải
Từ “They” trong đoạn 2 ám chỉ điều gì?
A. bác sĩ
B. công ty điện thoại di động
C. ý tưởng
D. điện thoại di động
Thông tin: Mobile phone companies are worried about the negative publicity of such ideas. They say that there is no proof that mobile phones are bad for your health.
Tạm dịch: Các công ty điện thoại di động lo ngại về sự công khai tiêu cực của những ý tưởng như vậy. Họ nói rằng không có bằng chứng nào cho thấy điện thoại di động có hại cho sức khỏe của bạn.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
What is mentioned about the man who used his cellphone too often in paragraph 3?
What is mentioned about the man who used his cellphone too often in paragraph 3?
Đáp án đúng là D
Phương pháp giải
Thông tin: In one case, a traveling salesman had to retire at a young age because of serious memory loss. He couldn't remember even simple tasks. He would often forget the name of his own son.
Lời giải
Đoạn văn 3 đề cập đến điều gì về người đàn ông sử dụng điện thoại di động quá thường xuyên?
A. Anh ta bị mất khả năng tinh thần nghiêm trọng.
B. Anh ta không còn có thể suy nghĩ sáng suốt được nữa.
C. Anh ta bỏ rơi gia đình.
D. Anh ta có vấn đề về trí nhớ.
Thông tin: In one case, a traveling salesman had to retire at a young age because of serious memory loss. He couldn't remember even simple tasks. He would often forget the name of his own son.
Tạm dịch: Trong một trường hợp, một nhân viên bán hàng lưu động phải nghỉ hưu khi còn trẻ vì mất trí nhớ nghiêm trọng. Ông không thể nhớ ngay cả những công việc đơn giản. Ông thường quên tên con trai mình.
Câu 3:
What is the word “potentially” in paragraph 4 closest in meaning to?
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
Potentially (adv) có tiềm năng, có thể
Lời giải
Từ “potentially” trong đoạn 4 có nghĩa gần nhất với từ nào?
Potentially (adv) có tiềm năng, có thể
A. obviously (adv) rõ ràng
B. possibly (adv) có thể
C. certainly (adv) chắc chắn
D. privately (adv) riêng tư
=> potentially = possibly
Thông tin: What is it that makes mobile phones potentially harmful?
Tạm dịch: Điều gì khiến điện thoại di động có khả năng gây hại?
Câu 4:
Which of the following best paraphrases this sentence: “Phones are more than a means of communication - having a mobile phone shows that they are cool and connected.”?
Which of the following best paraphrases this sentence: “Phones are more than a means of communication - having a mobile phone shows that they are cool and connected.”?
Đáp án đúng là C
Phương pháp giải
“Phones are more than a means of communication - having a mobile phone shows that they are cool and connected.”
(Điện thoại không chỉ là phương tiện giao tiếp - sở hữu một chiếc điện thoại di động cho thấy chúng thật tuyệt và được kết nối.)
Lời giải
Câu nào sau đây diễn giải câu này hay nhất: “Điện thoại không chỉ là phương tiện giao tiếp - sở hữu một chiếc điện thoại di động cho thấy họ thật ngầu và được kết nối.”?
A. Điện thoại không còn quan trọng để giao tiếp nữa mà là một tuyên bố thời trang cho mọi người. (sai thông tin về chức năng giao tiếp)
B. Điện thoại chỉ được sử dụng để giao tiếp, nhưng điện thoại di động thì thật tuyệt và hiện đại. (sai nghĩa)
C. Điện thoại không chỉ để nói chuyện; sở hữu một chiếc điện thoại cũng chứng minh tính thời thượng và sự kết nối của họ. (sát nghĩa câu gốc)
D. Có điện thoại quan trọng hơn việc duy trì kết nối hoặc giao tiếp với người khác. (sai nghĩa)
Câu 5:
Which of the following does the author probably support?
Which of the following does the author probably support?
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Thông tin: Use your mobile phone only when you really need it. Mobile phones can be very useful and convenient, especially in emergencies. In the future, mobile phones may have a warning label that says they are bad for your health. So for now, it's wise not to use your mobile phone too often.
Lời giải
Tác giả có lẽ ủng hộ quan điểm nào sau đây?
A. Mọi người chỉ nên sử dụng điện thoại di động khi cần thiết để giảm thiểu các rủi ro sức khỏe tiềm ẩn.
B. Điện thoại di động nên bị cấm hoàn toàn vì chúng cực kỳ nguy hiểm.
C. Điện thoại di động an toàn và có thể được sử dụng thường xuyên tùy thích mà không có hậu quả nào.
D. Nên tránh sử dụng điện thoại thông thường và luôn ưu tiên sử dụng điện thoại di động cho các cuộc trò chuyện dài.
Thông tin: Use your mobile phone only when you really need it. Mobile phones can be very useful and convenient, especially in emergencies. In the future, mobile phones may have a warning label that says they are bad for your health. So for now, it's wise not to use your mobile phone too often.
Tạm dịch: Chỉ sử dụng điện thoại di động khi bạn thực sự cần. Điện thoại di động có thể rất hữu ích và tiện lợi, đặc biệt là trong trường hợp khẩn cấp. Trong tương lai, điện thoại di động có thể có nhãn cảnh báo nói rằng chúng không tốt cho sức khỏe của bạn. Vì vậy, hiện tại, tốt nhất là không nên sử dụng điện thoại di động quá thường xuyên.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Tuyển tập 15 đề thi Đánh giá tư duy Đại học Bách Khoa Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 140.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội, TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 150.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
Lời giải
Đáp án đúng là C
Phương pháp giải
Căn cứ vào nội dung đoạn trích.
Nội dung/ Thông điệp
Lời giải
- Đáp án A sai vì đây chỉ là nội dung được nhắc đến ngắn gọn trong đoạn văn (1), không phải nội dung bao trùm đoạn trích.
- Đáp án B sai vì nội dung được nhắc đến trong đoạn văn (3), không phải nội dung bao trùm đoạn trích.
- Đáp án C đúng vì đoạn trích đã đưa ra những thông tin khái quát (không phải thông tin chi tiết, cụ thể) để cung cấp kiến thức cơ bản cho người đọc về nghệ thuật múa rối.
- Đáp án D sai vì nội dung được nhắc đến trong đoạn văn (2), không phải nội dung bao trùm đoạn trích.
Câu 2
Lời giải
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Căn cứ vào kiến thức về từ đồng âm, từ nhiều nghĩa.
Nội dung/ Thông điệp
Lời giải
- Từ “đường” trong bài thơ trên là con đường để đi lại, con đường giao thông.
- Từ “đường” trong cụm từ “ngọt như đường” có nghĩa là đường thực phẩm, đường dùng trong nấu ăn, pha chế, có vị ngọt.
- Hai từ “đường” khác biệt hoàn toàn về nghĩa, chỉ có âm giống nhau, đây là hiện tượng từ đồng âm.
Câu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
B. Phương hướng tiến lên của cách mạng.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
![Cho hàm số y = f(x) có đồ thị như hình vẽ. Hỏi phương trình f[f(x)] = 0 có bao nhiêu nghiệm thực phân biệt (ảnh 1)](https://video.vietjack.com/upload2/quiz_source1/2025/12/blobid3-1765850610.png)