Parents of a Tokyo elementary school are up in arms at being asked to pay 730 dollars for their child's school uniform. A public elementary school in Tokyo's upmarket Ginza district has decided to adopt new school uniforms designed by the luxury Italian designer Armani. The bespoke uniforms, which include a hat and bag, are priced at over 80,000 (730 dollars) each. Parents are angry at the school's decision and are protesting at what they view as the exorbitant price for a uniform of an eight-year-old child. The school said it wanted a designer uniform that represented the rich area of Ginza. School officials visited top department stores and decided to ask the fashion brand Armani to design the uniform.
The expensive uniform has created such a fuss that it has been discussed in Japan's parliament. One lawmaker said that since the school is public and not private, "a certain price range needs to be considered". Finance Minister Taro Aso said. "Clearly it's expensive. It would be tough if a student could not afford to pay for it." Japan's education minister said steps would be taken to ensure the financial burden placed on parents for uniforms, "would not be excessive". Twitter users said young children are not interested in designer clothes. The school principal said. "With humility, I take the criticism that the explanation has been insufficient and not well-timed. I will go on explaining carefully to those concerned."
(Source: https.//www.japantimes.co.jp/news/2018/02/09/national/armani-parents-question-pricey-uniforms-public-school-tokyos-ginza-district/)
Who said the price of the uniform was clearly expensive?
Parents of a Tokyo elementary school are up in arms at being asked to pay 730 dollars for their child's school uniform. A public elementary school in Tokyo's upmarket Ginza district has decided to adopt new school uniforms designed by the luxury Italian designer Armani. The bespoke uniforms, which include a hat and bag, are priced at over 80,000 (730 dollars) each. Parents are angry at the school's decision and are protesting at what they view as the exorbitant price for a uniform of an eight-year-old child. The school said it wanted a designer uniform that represented the rich area of Ginza. School officials visited top department stores and decided to ask the fashion brand Armani to design the uniform.
The expensive uniform has created such a fuss that it has been discussed in Japan's parliament. One lawmaker said that since the school is public and not private, "a certain price range needs to be considered". Finance Minister Taro Aso said. "Clearly it's expensive. It would be tough if a student could not afford to pay for it." Japan's education minister said steps would be taken to ensure the financial burden placed on parents for uniforms, "would not be excessive". Twitter users said young children are not interested in designer clothes. The school principal said. "With humility, I take the criticism that the explanation has been insufficient and not well-timed. I will go on explaining carefully to those concerned."
(Source: https.//www.japantimes.co.jp/news/2018/02/09/national/armani-parents-question-pricey-uniforms-public-school-tokyos-ginza-district/)
Who said the price of the uniform was clearly expensive?
Quảng cáo
Trả lời:
Đáp án
Parents of a Tokyo elementary school (1)
Giải thích
Dịch đề bài: Những ai cho rằng giá của bộ đồng phục rõ ràng là đắt?
(1) Các phụ huynh của một trường tiểu học ở Tokyo
(2) Một trường tiểu học công ở Tokyo
(3) Một bé 8 tuổi
(4) Hãng Armani
Trích đoạn chứa thông tin: Parents are angry at the school's decision and are protesting at what they view as the exorbitant price for a uniform of an eight-year-old child.
Tạm dịch: Phụ huynh đang tức giận với quyết định của nhà trường và đang biểu tình chống lại thứ mà họ coi là một mức giá quá cao cho một bộ đồng phục của một đứa bé 8 tuổi.
Như vậy, người phản đối mức giá quá cao chính là phụ huynh. Chọn đáp án (1) là đúng.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
What does the passage mainly discuss?
What does the passage mainly discuss?
Đáp án
Parents protesting against high uniform prices (3)
Giải thích
Dịch đề bài: Bài này chủ yếu bàn về nội dung gì?
(1) Quốc hội Nhật Bản bàn bạc việc tăng giá đồng phục
(2) Các trường học sắp dỡ bỏ gánh nặng tài chính đè lên phụ huynh Nhật Bản
(3) Cha mẹ đang phản đối giá đồng phục cao
(4) Các trường học giảm giá đồng phục
Đối với loại câu hỏi tìm ý chính/ tiêu đề của đoạn văn, việc cần làm là:
1/ Đọc 2-3 câu đầu tiên của bài vì những câu đó là câu thể hiện chủ đề của bài viết.
2/ Đọc lướt qua nội dung của bài để chắc chắn mình xác định ý chính đúng.
Có thể thấy, nội dung chủ yếu của bài này liên quan đến giá đồng phục quá cao ở một trường học và phụ huynh học sinh ở đó phản đối giá đồng phục cao.
Như vậy, chọn đáp án (3) là đúng.
Câu 3:
Which of the following is closest in meaning to “up in arms” as used in the passage?
Which of the following is closest in meaning to “up in arms” as used in the passage?
Đáp án
very angry and ready to argue
Giải thích
Dịch đề bài: Đáp án nào dưới đây gần nghĩa nhất với cụm “up in arms” được sử dụng trong bài?
calm and relaxed: bình tĩnh và thoải mái
very angry and ready to argue: rất tức giận và sẵn sàng cãi vã
extremely busy: cực kì bận rộn
really worried: rất lo lắng
Thành ngữ “up in arms” có nghĩa là “vô cùng tức giận và sẵn sàng tranh cãi”. Chọn đáp án "very angry and ready to argue" là gần nghĩa nhất với từ bài cho.
Câu 4:
Which of the following is closest in meaning to “created such a fuss” as used in the passage?
Which of the following is closest in meaning to “created such a fuss” as used in the passage?
Đáp án
sparked anger
Giải thích
Dịch đề bài: Đáp án nào dưới đây gần nghĩa nhất với cụm “created such a fuss” được sử dụng trong bài?
eased the tension: làm dịu đi căng thẳng
brought about peace: mang lại yên bình
sparked anger: làm bùng lên sự tức giận
escalated the tension: làm căng thẳng leo thang
Cụm “created such a fuss” có nghĩa là “gây bực bội/ gây tranh cãi”. Chọn đáp án "sparked anger" là gần nghĩa nhất với từ bài cho.
Câu 5:
Why did the school want such an expensive uniform?
Why did the school want such an expensive uniform?
Đáp án
The uniform was meant to represent the wealthiness of Ginza. (3)
Giải thích
Dịch đề bài: Tại sao trường học đó lại muốn một bộ đồng phục đắt đến vậy?
(1) Trường muốn bộ đồng phục như một món quà
(2) Trường muốn thể hiện bộ đồng phục
(3) Bộ đồng phục được cho là sẽ thể hiện sự giàu có của khu vực Ginza
(4) Trường muốn phụ huynh nổi nóng
Trích đoạn chứa thông tin: The school said it wanted a designer uniform that represented the rich area of Ginza.
Tạm dịch: Nhà trường nói rằng họ muốn có một bộ đồng phục được thiết kế để thể hiện sự giàu có của khu vực Ginza.
Như vậy, bộ đồng phục đắt đỏ được dùng để thể hiện sự giàu có của khu vực Ginza. Chọn đáp án (3) là đúng.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Tuyển tập 15 đề thi Đánh giá tư duy Đại học Bách Khoa Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 140.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội, TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 150.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Lời giải
Đáp án
2
Giải thích
Đáp án: 2
Tốc độ căn quân phương của phân tử khí tỉ lệ thuận với căn bậc hai của nhiệt độ tuyệt đối nên khi tăng gấp 4 nhiệt độ thì tốc độ căn quân phương tăng 2 lần.
Lời giải
Đáp án
who
Giải thích
Dùng đại từ quan hệ “who” thay thế danh từ chỉ người ở vị trí chủ ngữ.
Câu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.