In this era of increased global warming and diminishing fossil fuel supplies, we must begin to put a greater priority on harnessing alternative energy sources. Fortunately, there are a number of readily available, renewable resources that are both cost- effective and earth - friendly. Two such resources are solar power and geothermal power. Solar energy, which reaches the earth through sunlight, is so abundant that it could meet the needs of worldwide energy consumption 6,000 times over. And solar energy is easily harnessed through the use of photovoltaic cells that convert sunlight to electricity. In the US alone, more than 100, 000 homes are equipped with solar electric systems in the form of solar panels or solar roof tiles. And in other parts of the world, including many developing countries, the use of solar system is growing steadily.
Another alternative energy source, which is abundant in specific geographical areas, is geothermal power, which creates energy by tapping heat from below the surface of the earth. Hot water and steam that are trapped in underground pools are pumped to the surface and used to run a generator, which is produces electricity. Geothermal energy is 50,000 times more abundant than the entire known supply of fossil fuel resources. And as with solar power, the technology needed to utilize geothermal energy is fairly simple. A prime example of effective geothermal use is in Iceland, a region of high geothermal activity where over 80 percent of private homes are heated by geothermal power. Solar and geothermal energy are just two of promising renewable alternatives to conventional energy sources. The time is long overdue to invest in the development and use of alternative energy on global scale.
The future of energy depends on the global shift toward renewable alternatives like solar and geothermal power. With the increasing threats of global warming and the depletion of fossil fuels, it has become essential to prioritize sustainable energy solutions that are both affordable and eco-friendly. Solar power, with its vast potential, and geothermal energy, with its abundance and reliability, are prime examples of how we can meet the world's energy demands. A global commitment to investing in these technologies is crucial for creating a sustainable and cleaner energy future.
In this era of increased global warming and diminishing fossil fuel supplies, we must begin to put a greater priority on harnessing alternative energy sources. Fortunately, there are a number of readily available, renewable resources that are both cost- effective and earth - friendly. Two such resources are solar power and geothermal power. Solar energy, which reaches the earth through sunlight, is so abundant that it could meet the needs of worldwide energy consumption 6,000 times over. And solar energy is easily harnessed through the use of photovoltaic cells that convert sunlight to electricity. In the US alone, more than 100, 000 homes are equipped with solar electric systems in the form of solar panels or solar roof tiles. And in other parts of the world, including many developing countries, the use of solar system is growing steadily.
Another alternative energy source, which is abundant in specific geographical areas, is geothermal power, which creates energy by tapping heat from below the surface of the earth. Hot water and steam that are trapped in underground pools are pumped to the surface and used to run a generator, which is produces electricity. Geothermal energy is 50,000 times more abundant than the entire known supply of fossil fuel resources. And as with solar power, the technology needed to utilize geothermal energy is fairly simple. A prime example of effective geothermal use is in Iceland, a region of high geothermal activity where over 80 percent of private homes are heated by geothermal power. Solar and geothermal energy are just two of promising renewable alternatives to conventional energy sources. The time is long overdue to invest in the development and use of alternative energy on global scale.
The future of energy depends on the global shift toward renewable alternatives like solar and geothermal power. With the increasing threats of global warming and the depletion of fossil fuels, it has become essential to prioritize sustainable energy solutions that are both affordable and eco-friendly. Solar power, with its vast potential, and geothermal energy, with its abundance and reliability, are prime examples of how we can meet the world's energy demands. A global commitment to investing in these technologies is crucial for creating a sustainable and cleaner energy future.
Which of the following is the word “harnessing” closest in meaning to?
Quảng cáo
Trả lời:
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
“harness” (khai thác, sản xuất)
Lời giải
Từ nào gần nghĩa nhất với từ “harness” (khai thác, sản xuất)?
Harness (v) khai thác sản xuất
Exploit (v) khai thác
Harass (v) quấy rầy
Deplete (v) làm rỗng, suy yếu
Export (v) xuất khẩu
=> Harness = Exploit
Thông tin: In this era of increased global warming and diminishing fossil fuel supplies, we must begin to put a greater priority on harnessing alternative energy sources.
Tạm dịch: Trong thời đại hiện nay khi tình trạng nóng lên toàn cầu ngày càng gia tăng và nguồn cung cấp nhiên liệu hóa thạch ngày càng cạn kiệt, chúng ta phải bắt đầu ưu tiên hơn cho việc khai thác các nguồn năng lượng thay thế.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
What can be inferred about solar roof tiles in paragraph 1?
Đáp án đúng là D
Phương pháp giải
Đọc hiểu tìm thông tin đoạn 1
Lời giải
Thông tin: And solar energy is easily harnessed through the use of photovoltaic cells that convert sunlight to electricity. In the US alone, more than 100, 000 homes are equipped with solar electric systems in the form of solar panels or solar roof tiles.
Tạm dịch: Và năng lượng mặt trời dễ dàng được khai thác thông qua việc sử dụng các tế bào quang điện chuyển đổi ánh sáng mặt trời thành điện. Chỉ riêng tại Hoa Kỳ, hơn 100.000 ngôi nhà được trang bị hệ thống điện mặt trời dưới dạng tấm pin mặt trời hoặc ngói lợp năng lượng mặt trời.
Câu 3:
How is solar energy production similar to geothermal energy production?
How is solar energy production similar to geothermal energy production?
Đáp án đúng là C
Phương pháp giải
Đọc hiểu tìm thông tin đoạn 2
Lời giải
Sản xuất năng lượng mặt trời giống với sản xuất năng lượng địa nhiệt như thế nào?
A. Cả hai đều cần sử dụng máy phát điện.
B. Cả hai đều sử dụng nhiệt từ bề mặt trái đất.
C. Cả hai đều cần công nghệ khá đơn giản.
D. Cả hai đều thông thường và tốn kém.
Thông tin: And as with solar power, the technology needed to utilize geothermal energy is fairly simple.
Tạm dịch: Và giống như năng lượng mặt trời, công nghệ cần thiết để sử dụng năng lượng địa nhiệt khá đơn giản.
Câu 4:
What can be inferred about geothermal energy in the passage?
What can be inferred about geothermal energy in the passage?
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Đọc hiểu tìm thông tin đoạn 2
Lời giải
Có thể suy ra điều gì về việc sử dụng năng lượng địa nhiệt ở Iceland?
A. Đây là dạng năng lượng được sử dụng rộng rãi để sưởi ấm nhà ở Iceland.
B. Hai mươi phần trăm năng lượng địa nhiệt được tạo ra được sử dụng để sưởi ấm cho các doanh nghiệp.
C. Không hiệu quả khi sử dụng trong nhà riêng.
D. Hiệu quả hơn 80 lần so với các dạng năng lượng truyền thống.
Thông tin: Iceland, a region of high geothermal activity where over 80 percent of private homes are heated by geothermal power.
Tạm dịch: Iceland, một khu vực có hoạt động địa nhiệt cao, nơi hơn 80 phần trăm nhà riêng được sưởi ấm bằng năng lượng địa nhiệt.
Câu 5:
What does the author imply about alternative energy sources ?
What does the author imply about alternative energy sources ?
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Đọc hiểu tìm thông tin đoạn 1, 2
Lời giải
Tác giả ngụ ý gì về các nguồn năng lượng thay thế?
A. Năng lượng mặt trời và địa nhiệt là thiết yếu cho một tương lai bền vững.
B. Hầu hết các nguồn năng lượng thay thế đều không thực tế để sử dụng cho mục đích cá nhân.
C. Năng lượng thay thế quá đắt đối với hầu hết các quốc gia để sản xuất.
D. Năng lượng mặt trời và địa nhiệt hiện là những dạng năng lượng thay thế duy nhất đang được sử dụng trên toàn thế giới.
Thông tin: Solar power, with its vast potential, and geothermal energy, with its abundance and reliability, are prime examples of how we can meet the world's energy demands. A global commitment to investing in these technologies is crucial for creating a sustainable and cleaner energy future.
Tạm dịch: Năng lượng mặt trời, với tiềm năng to lớn, và năng lượng địa nhiệt, với sự phong phú và độ tin cậy, là những ví dụ điển hình về cách chúng ta có thể đáp ứng nhu cầu năng lượng của thế giới. Cam kết toàn cầu đầu tư vào các công nghệ này là rất quan trọng để tạo ra một tương lai năng lượng bền vững và sạch hơn.
Hot: 1000+ Đề thi giữa kì 2 file word cấu trúc mới 2026 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Tuyển tập 15 đề thi Đánh giá tư duy Đại học Bách Khoa Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 140.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội, TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 150.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Lời giải
Đáp án đúng là "2/3"
Phương pháp giải
Xác suất có điều kiện.
Lời giải
Gọi A là biến cố "người được chọn là nam"
Gọi \(B\) là biến cố "Người được chọn là người phải trực"
Khi đó ta có \(\overline A \) là biến cố "người được chọn là nữ", suy ra \[P\left( {\overline A } \right) = \frac{{30}}{{100}} = \frac{3}{{10}}\].
Là biến cố "người được chọn là nữ gần cơ quan", suy ra \(P\left( {B\overline A } \right) = \frac{{60 - 40}}{{100}} = \frac{2}{{10}}\).
Xác suất người được chọn là nữ và là người trực cơ quan là
\(P\left( {B\mid A} \right) = \frac{{P\left( {B\overline A } \right)}}{{P\left( {\overline A } \right)}} = \frac{{\frac{2}{{10}}}}{{\frac{3}{{10}}}} = \frac{2}{3}\).
Câu 2
Lời giải
Đáp án đúng B
Phương pháp giải
Dựa vào lí thuyết phần Nông nghiệp, lâm nghiệp và thủy sản.
Lời giải
- Sản lượng thủy sản khai thác có tốc độ tăng chậm hơn sản lượng thủy sản nuôi trồng chủ yếu là do gặp khó khăn về phương tiện, nguồn lợi hải sản ven bờ suy giảm, thiên tai (điển hình là bão).
- A sai vì thị trường tiêu thụ ngành thủy sản này càng mở rộng, thủy sản ngoài khơi rất đa dạng, nhiều loài có giá trị kinh tế cao.
- C, D sai vì nước ta nằm trong vùng nhiệt đới => khí hậu thuận lợi cho việc đánh bắt và nuôi trồng thủy sản, ngư dân có nhiều kinh nghiệm.
Câu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 7
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

