Read the following passage. Decide whether the statements from 13 to 16 are True or False and choose the correct answer (A, B, C or D) to complete the statements in the questions 17 and 18.
Traditional markets have long played an important role in Vietnamese commerce and community life. However, these bustling places are now facing an existential threat as consumers flock to online platforms. The convenience and competitive pricing of online shopping leaves age-old markets struggling to survive, forcing businesses to adapt or perish. Hà Nội’s historic wholesale markets, Đồng Xuân and Hôm markets, are typical of this transformation. “Customers buy everything online, and they don’t go to the market anymore,” one long-time clothing vendor said. Once-crowded aisles are now empty, and the chatter of bargaining has been replaced by the bored scrolling of vendors on their phones. This results from the difficulty of matching the aggressive pricing of online sellers. High overhead costs like rent, employee salaries and transportation have become too much of a heavy burden for vendors.
Another challenge faced by traditional retailers is their limited physical location. While online retailers can reach customers from all over the world, vendors at local markets only restricts their reach to a specific geographical area. Consumers living far from markets have to travel over a long distance to buy groceries. Such challenge requires vendors to expand their reach by offering online shopping options.
It is certain that the future of Việt Nam’s retail sector will be a combination of tradition and technology. The challenge for traditional markets is not just about survival; it is about finding ways to integrate and offer an experience e-commerce cannot replicate.
(Adapted from www.vneconomy.vn)
Read the following passage. Decide whether the statements from 13 to 16 are True or False and choose the correct answer (A, B, C or D) to complete the statements in the questions 17 and 18.
Traditional markets have long played an important role in Vietnamese commerce and community life. However, these bustling places are now facing an existential threat as consumers flock to online platforms. The convenience and competitive pricing of online shopping leaves age-old markets struggling to survive, forcing businesses to adapt or perish. Hà Nội’s historic wholesale markets, Đồng Xuân and Hôm markets, are typical of this transformation. “Customers buy everything online, and they don’t go to the market anymore,” one long-time clothing vendor said. Once-crowded aisles are now empty, and the chatter of bargaining has been replaced by the bored scrolling of vendors on their phones. This results from the difficulty of matching the aggressive pricing of online sellers. High overhead costs like rent, employee salaries and transportation have become too much of a heavy burden for vendors.
Another challenge faced by traditional retailers is their limited physical location. While online retailers can reach customers from all over the world, vendors at local markets only restricts their reach to a specific geographical area. Consumers living far from markets have to travel over a long distance to buy groceries. Such challenge requires vendors to expand their reach by offering online shopping options.
It is certain that the future of Việt Nam’s retail sector will be a combination of tradition and technology. The challenge for traditional markets is not just about survival; it is about finding ways to integrate and offer an experience e-commerce cannot replicate.
(Adapted from www.vneconomy.vn)
Quảng cáo
Trả lời:
T
There has been a drop in consumer numbers going to traditional markets.
Dịch: Đã có sự sụt giảm số lượng người tiêu dùng đến các chợ truyền thống.
Thông tin: “Customers buy everything online, and they don’t go to the market anymore,” […] Once-crowded aisles are now empty […]. ("Khách hàng mua mọi thứ trên mạng, và họ không còn đến chợ nữa." […] Những lối đi từng đông đúc giờ đây đã vắng tanh […].)
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
F
Market vendors don’t find it difficult to compete with online retailers thanks to overhead costs.
Dịch: Những người bán hàng ở chợ không thấy khó khăn khi cạnh tranh với các nhà bán lẻ trực tuyến nhờ chi phí vận hành.
Thông tin: “This results from the difficulty of matching the aggressive pricing of online sellers. High overhead costs... have become too much of a heavy burden for vendors.” (“Điều này bắt nguồn từ việc khó cạnh tranh với mức giá mạnh của các nhà bán lẻ trực tuyến. Chi phí vận hành cao... đã trở thành gánh nặng nặng nề đối với người bán.”) → Người bán ở chợ gặp khó khăn vì chi phí, không phải được hỗ trợ nhờ nó.
Câu 3:
F
Online retailers fail to reach a large number of consumers.
Dịch: Các nhà bán lẻ trực tuyến không thể tiếp cận được nhiều người tiêu dùng.
Thông tin: “Online retailers can reach customers from all over the world...” (Các nhà bán lẻ trực tuyến có thể tiếp cận khách hàng từ khắp nơi trên thế giới...)
Câu 4:
T
Traditional sellers need to provide more shopping options.
Dịch: Những người bán hàng truyền thống cần cung cấp thêm nhiều lựa chọn mua sắm hơn.
Thông tin: Such challenge requires vendors to expand their reach by offering online shopping options. (Thách thức này đòi hỏi người bán phải mở rộng phạm vi tiếp cận bằng cách cung cấp thêm lựa chọn mua sắm trực tuyến.)
Câu 5:
What does the passage mainly discuss?
What does the passage mainly discuss?
A
Đoạn văn chủ yếu bàn về điều gì?
A. Challenges faced by traditional markets. (Những thách thức mà các chợ truyền thống đang đối mặt.)
B. The rise of e-commerce and digital marketplaces. (Sự trỗi dậy của thương mại điện tử và các sàn giao dịch số.)
C. How to apply technology to supermarkets. (Cách áp dụng công nghệ vào siêu thị.)
D. Governmental interference in online shopping. (Sự can thiệp của chính phủ vào hoạt động mua sắm trực tuyến.)
Giải thích: Toàn bài nói về việc các chợ truyền thống đang phải đối mặt với sự cạnh tranh từ thương mại điện tử, vấn đề chi phí, phạm vi tiếp cận, và yêu cầu thay đổi → nội dung trọng tâm là các thách thức.
Câu 6:
What can be inferred from the passage?
D
Có thể suy ra điều gì từ đoạn văn?
A. Traditional markets like Đồng Xuân and Hôm have gradually disappeared. (Những chợ truyền thống như Đồng Xuân và Hôm đã dần biến mất.)
B. Market vendors get used to online advertising and selling their products on social media. (Người bán hàng ở chợ đã quen với việc quảng cáo và bán hàng trên mạng xã hội.)
C. The growth rate of online shopping is expected to increase by 20 per cent by 2030. (Tốc độ tăng trưởng của mua sắm trực tuyến dự kiến sẽ tăng 20% vào năm 2030.)
D. Rapid digitalization requires traditional retailers to adapt themselves to the new environment. (Quá trình số hóa nhanh chóng đòi hỏi các nhà bán lẻ truyền thống phải thích nghi với môi trường mới.)
Thông tin: The challenge... is not just about survival; it is about finding ways to integrate and offer an experience e-commerce cannot replicate. (Thách thức không chỉ là sống sót, mà là tìm cách tích hợp và mang đến trải nghiệm mà thương mại điện tử không thể tái tạo.)
→ Cần thích nghi với môi trường mới do số hóa nhanh chóng.
Dịch bài đọc:
Các chợ truyền thống từ lâu đã đóng vai trò quan trọng trong thương mại và đời sống cộng đồng ở Việt Nam. Tuy nhiên, những nơi buôn bán sầm uất này hiện đang đối mặt với một mối đe dọa nghiêm trọng khi người tiêu dùng đổ xô lên các nền tảng mua sắm trực tuyến. Sự tiện lợi và mức giá cạnh tranh của mua sắm online khiến các khu chợ truyền thống lâu đời vật lộn để tồn tại, buộc các tiểu thương phải thích nghi hoặc bị đào thải. Các chợ đầu mối lâu đời ở Hà Nội, như chợ Đồng Xuân và chợ Hôm, là những ví dụ tiêu biểu cho sự chuyển mình này. “Khách hàng mua mọi thứ trên mạng, và họ không còn đến chợ nữa,” một người bán quần áo lâu năm chia sẻ. Những lối đi từng đông đúc giờ đây đã trống vắng, và âm thanh mặc cả đã bị thay thế bằng cảnh các tiểu thương chán nản lướt điện thoại. Điều này xuất phát từ việc họ khó có thể cạnh tranh với mức giá mạnh tay của các nhà bán lẻ trực tuyến. Chi phí vận hành cao như tiền thuê mặt bằng, lương nhân viên và phí vận chuyển đã trở thành gánh nặng nặng nề đối với các tiểu thương.
Một thách thức khác mà các nhà bán lẻ truyền thống gặp phải là vị trí địa lý bị giới hạn. Trong khi các nhà bán lẻ online có thể tiếp cận khách hàng ở khắp nơi trên thế giới, thì người bán ở chợ địa phương lại chỉ phục vụ được một khu vực nhất định. Người tiêu dùng sống xa chợ phải đi một quãng đường dài để mua hàng. Thách thức này đòi hỏi người bán phải mở rộng phạm vi tiếp cận bằng cách cung cấp tùy chọn mua sắm trực tuyến.
Chắc chắn rằng tương lai của ngành bán lẻ Việt Nam sẽ là sự kết hợp giữa truyền thống và công nghệ. Thách thức đặt ra cho các chợ truyền thống không chỉ là vấn đề sống còn, mà còn là tìm cách hòa nhập và mang lại trải nghiệm mà thương mại điện tử không thể thay thế.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Lời giải
T
Handwritten letters are no longer popular in the present.
Dịch: Những lá thư viết tay không còn phổ biến ở hiện tại.
Thông tin: In-person dialogues, handwritten letters and texting used to be dominant, but many tech-based forms have replaced them. (Các cuộc trò chuyện trực tiếp, thư viết tay và nhắn tin từng chiếm ưu thế, nhưng nhiều hình thức dựa trên công nghệ đã thay thế chúng.)
Câu 2
A. up
Lời giải
D
A. up: Get up: thức dậy, đứng dậy
B. out of: Get out of: thoát khỏi, rời khỏi.
C. on: Get on: lên xe, hòa hợp, tiến bộ
D. into: Get into + something: bắt đầu làm gì đó, hình thành một thói quen, bắt đầu một trạng thái. Ví dụ: "get into a habit", "get into trouble", "get into shape".
Get into good study habits: hình thành những thói quen học tập tốt
=> It includes assisting students to get (7) into good study habits and improving interpersonal skills.
(Nó bao gồm việc hỗ trợ học sinh hình thành thói quen học tập tốt và cải thiện kỹ năng giao tiếp.)
Câu 3
A. state
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
A. with
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
A. attach
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
